
NORDENS ÄLDSTA FÖRFATTARMUSEUM
1813 flyttade Tegnér till det hus som idag inhyser Tegnérmuseet, och där bodde han resten av sin tid i Lund. På den tiden hade huset tio rum plus kök och skafferi, med en total boyta på lite över 240 kvadratmeter. I nutid återstår endast köket, skafferiet, matsalen och Tegnérs arbetsrum.
Matsalen och arbetsrummet är inredda ungefär som de var på 1800-talet, med originella, eller i alla fall periodtypiska möbler, tapeter och målningar. I dessa rum kan man få en känsla av hur Esaias Tegnér levde, och till viss del även hur ett typiskt medelklasshem såg ut på 1800-talet. Köket och skafferiet används för att visa upp andra viktiga föremål från Tegnérs liv.
När Tegnér sålde bostaden inför flytten till Växjö beskrev han den så här i Lunds Veckoblad 1825:
"I anseende till min snara avflyttning från orten erbjudes till försäljning min gård här i staden , belägen vid Kloster- och Gråbröders- gatorna ej långt från torget , kyrkan , apoteket och posthuset . Boningslängan innehåller utom handkammare , spiskammare och kök tio rum , varav de flesta äro försedda med gipstak , tapeter och porslinsugnar med mässingsdörrar . På gården äro tvenne längor : den ena med brygghus , vari inmurad panna , packhus , vedbodar , vagnsskjul , stort stall , mangelbod och drängkammare ; den andra av bränt tegel och ekepålar med loga och tvenne lador , 44 alnar lång och 13 bred , således tillräckligt för större åkerbruk . Gårdsplatsen är rymlig med brunn , som alltid håller vatten , och trädgården instängd med plank . Fäladsnumret 2 1/2 tunnland är ett bland de bäst hävdade och för närvarande helt och hållet besått med klöver . Gården är att tillträda nästkommande maj . Lund den 28 september 1825. Es . Tegner."

Bostaden, som var värd 6666 riksdaler när Tegnér sålde den, går idag att besöka tack vare att Tegnérstiftelsen köpte huset i samband med att det skulle rivas. Huset fångar hur medelklassen levde på 1800-talet samtidigt som besökaren får möjlighet att se vart Tegnér skrev sina mästerverk.